contact+31 (0)36 - 84 500 68
Home > Aminozuren planten

Aminozuren planten

Een uitstekende stimulator voor de wortels van planten zijn aminozuren. L-vormige vrije aminozuren spelen een belangrijke rol in de zogeheten citroenzuurcyclus in planten. Deze cyclus wordt ook wel Krebs-cyclus genoemd. Deze cyclus wordt gevormd door een serie chemische reacties, die gebruikt worden om energie te genereren voor onderhoud, groei en productie in alle aerobe organismen.

 

Via de Krebs-cyclus worden aminozuren omgezet naar glucose voor opslag als glycogeen, zetmeel en vet of voor energie. Aminozuren kunnen ingezet worden om stress te verminderen in tijden van verhoogde stress als gevolg van droogte, toediening van gewasbescherming, ziekten, etc.

 

Zie afbeelding:

 

Aminozuren planten -Krebs-cyclus - Aminozuren werking

 

Aminozuren voor planten

Onze vloeibare aminozuren en/of aminozuren in poedervorm bevorderen een goede ontwikkeling en groei van de plantenwortel. Tevens zorgen onze aminozuren voor een beter en gezonder wortelstelsel bij de plant.

Aminozuren planten stimulator bij stress

Na stressvolle situaties als droogte, wind of juist te natte bodemsituaties zorgen aminozuren voor een sneller herstel van planten. Stress bij planten ontstaat ook door het toedienen van meststoffen of het behandelen van veldgewassen met gewasbeschermingsmiddelen. Onze aminozuren kunnen daarnaast bij deze blad- of bodemapplicaties eenvoudig meegegeven en opgemengd worden.

Onze aminozuren: voordelen

Onze aminozuren zijn het gevolg van een farmaceutisch en schoon proces, dat streng gecontroleerd wordt. Onze aminozuren ontstaan door een enzymatische hydrolyse waarbij via een natuurlijk proces de aminozuren van eiwitten afgebroken worden tot L-a-aminozuren en oligopeptiden aminozuren (dit zijn plantrelevante aminozuren). Daardoor bevatten ze geen geracemiseerde eiwitten Daarnaast ontstaan er tijdens dit proces geen d-aminozuren.

 

Producten die gewonnen worden uit de leerlooierij-industrie of die vervaardigd worden uit huidsnippers zijn niet vergelijkbaar met onze aminozuren, omdat het productieproces, het percentage relevante l-a-aminozuren en oligopeptiden en de kwaliteit van ons oorsprongsmateriaal veel hoger zijn en onze aminozuren geen d-aminozuren bevatten. Onze aminozuren beschikken bovendien over een hoog vrij en evenwichtig L-a-aminozuurpatroon.

20 types L-a-aminozuren in een aminozuurpatroon

L-a-aminozuren - oftewel vrije aminozuren - bestaan uit verschillende aminozuurelementen. Die aminozuurelementen tezamen maken het zogenoemde aminozuurpatroon. Een aminozuurpatroon bevat 20 elementen. Elk aminozuurelement heeft een belangrijke en specifieke functie voor de ontwikkeling van een plant.

 

De 20 vrije La-aminozuren zijn: alanine, arginine, asparaginezuur, cystine, glutamine, glycine, histidine, hydroxproline, isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanine, proline, serine, taurine, threonine, tryptofaan, tyrosine, valine.

 

In het overzicht hieronder wordt duidelijk gemaakt welke functie in een plant gekoppeld is aan welk type L-a-aminozuur.

 

Aminozuren planten: 20 types L aminozuren

Waarom heb ik eigenlijk extra aminozuren nodig voor een gewas?

Meststoffen bevatten voornamelijk N,P,K en wat andere voedingselementen en zijn meestal chemisch van samenstelling net als gewasbescherming middelen. Dat wil zeggen dat er geen natuurlijke elementen zoals eiwitten, vitaminen, hormonen, e.d. in zitten. Indien natuurlijke meststoffen gebruikt worden, zijn de gehaltes aan natuurlijke elementen in de meeste gevallen erg laag.

 

In tegenstelling tot mens en dier zijn planten in staat chemische elementen om te zetten in natuurlijke bouwstenen zoals eiwitten, vetten en suikers. Hiervoor is uiteraard wel heel veel energie nodig. Mensen en dieren halen de energie uit hun voedsel, planten gebruiken de zon als energiebron. Met een gegeven hoeveelheid energie moet de plant dus zichzelf onderhouden, groeien en weerstand bieden tegen ziekten en plagen.

 

Aminozuren zijn bouwstenen van eiwitten welke essentieel zijn voor de energiehuishouding en het goed laten functioneren van alle levende wezens. Indien wij goed opneembare aminozuren (vrije L-aminozuren) aan de plant toedienen, kan de plant enerzijds aanzienlijk besparen op de energie die nodig zou zijn geweest om die aminozuren aan te maken en anderzijds verlopen alle biochemische processen veel optimaler omdat er door het externe aanbod van aminozuren veel minder kans is op tekorten.

 

Door het aanbieden van goed opneembare aminozuren worden planten dus sterker, groeien zij beter en wordt de weerstand verhoogt tegen bv. externe stress

Wat voor concrete voordelen hebben aminozuren op het eindresultaat als ik deze op planten toepas?

Zoals reeds eerder beschreven zijn aminozuren bouwstenen van eiwitten welke essentieel zijn voor de energiehuishouding en het goed laten functioneren van alle levende wezens. Indien wij goed opneembare aminozuren (vrije L-aminozuren) aan de plant toedienen, kan de plant enerzijds aanzienlijk besparen op de energie die nodig zou zijn geweest om die aminozuren aan te maken en anderzijds verlopen alle biochemische processen veel optimaler omdat er door het externe aanbod van aminozuren veel minder kans is op tekorten.

 

Door het aanbieden van goed opneembare aminozuren worden planten dus sterker, groeien zij beter en wordt de weerstand verhoogt tegen bv. externe stress. Dit betekent dus dat de kwaliteit en de eindopbrengsten beter zullen uitvallen dan onder de normale standaard omstandigheden wat weer gunstig is voor het economisch rendement van de teelt. Sterkere en gezondere planten hebben ook minder chemie nodig wat ook weer in de portemonnee scheelt.

 

Het sterker maken van het gewas wordt heel zichtbaar als er normaliter gewasschade ontstaat na het spuiten van herbiciden. Het meespuiten van goede aminozuren maakt het gewas zodanig weerbaarder dat eventuele herbicide schade aanzienlijk beperkt wordt. Uiteraard is dit weer gunstig voor het productievermogen van het gewas.

Relevante producten

Aminozuren Voedingsstoffen Aminozuren Concentrate Aminozuren Complex Planten stress Bouwstenen Aminozuren Poeder Aminozuren vloeibaar Biostimulant Oligopeptide Aminozuren wortelstimulator
WAAR KUNNEN WIJ U MEE HELPEN?
Heeft u interesse in onze producten? Neem dan contact met ons op +31 (0)36- 84 500 68
© COPYRIGHT 2015 DACAM . ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN