contact+31 (0)36 - 84 500 68
Home > Aminozuren: 20 vrije aminozuren

Aminozuren: 20 vrije aminozuren

Er zijn zoveel aminozuren op de markt, hoe kun je onderscheid maken tussen al die producten?

 

Er is onderscheid te maken in de grond- en hulpstoffen die gebruikt worden, de toevoegingen, de ballaststoffen (zout, zware metalen) en het productieproces van een producent van aminozuren. De optimale combinatie van al deze factoren bepaalt de veiligheid en effectiviteit van het uiteindelijke aminozuur product. Onze aminozuren hebben een zeer hoge kwaliteit, evenwichtig aminozuurpatroon en een laag percentage ballaststoffen. Hieronder beschrijven wij de functies van ieder afzonderlijk aminozuur.

Alanine

Alanine is een niet-essentieel aminozuur dat door het lichaam gebruikt wordt om eiwitten te bouwen. Bij planten is alanine een voorloper van aroma’s en smaakstoffen en versterkt de fotosynthese en bladgroenvorming. Ook speelt het een rol bij de opening van de huidmondjes.Alanine is nodig voor het metabolisme van glucose en tryptofaan en bèta-alanine. Goede bronnen van alanine zijn vlees, gevogelte, vis, eieren en zuivelproducten en bijvoorbeeld ook avocado.

 

Arginine

Arginine is van belang bij het behandelen van hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk en speelt een belangrijke rol bij een groot aantal stofwisselingsprocessen. Het zorgt voor een sterker immuunsysteem en een betere doorbloeding. Verder heeft het een belangrijke rol bij het verwijderen van ammoniak uit het lichaam, bij het vrijkomen van hormonen, celdeling en wondgenezing. Bij planten bevordert arginine een gezonde wortelontwikkeling en de vorming van nitrogeenreserves. Arginine zit in diverse soorten vlees en vis, maar ook in bijvoorbeeld yoghurt, havermout, pinda’s en Nederlandse kaas.

 

Asparaginezuur

De naam asparaginezuur is afgeleid van “asperge”. Asparaginezuur speelt een belangrijke rol bij het vormen van andere aminozuren in de citroenzuurcyclus. Doordat het een teveel aan ammoniak en andere gifstoffen uit het bloed verwijdert, helpt het de lever. Daarnaast is asparaginezuur noodzakelijk voor de neurale gezondheid, de hersenen en uithoudingsvermogen. Asparaginezuur zorgt bij planten voor de vorming van nitrogeenreserves. Daarnaast bevordert asparaginezuur in het planten het vermogen tot complexvorming. Asparaginezuur vindt men in bijvoorbeeld vlees, vis, groenten, aardappelen, zaden, noten en zuivelproducten.

 

Cystine

Cystine is nodig voor een efficiënt gebruik van vitamine B6. Het helpt bij het afbreken van slijmafzet bij bijvoorbeeld bronchitis en mucoviscidose en ook bij de genezing van brandwonden. Cystine speelt bij planten een rol bij de stressbestendigheid en heeft een positieve invloed op het antioxiderend vermogen van planten. Cystine wordt vooral gevonden in haar, verteringsenzymen, skelet- en bindweefsel. Bronnen van cystine zijn vlees, eieren, zuivelproducten en volkoren producten.

 

Glutamine

Glutamine heeft een verstevigend effect op de huid en regelt de zuur-baseverhouding. Verder bevordert glutamine het immuunsysteem en is het essentieel voor de opbouw van haar. Ook bestrijdt glutamine de opslag van voedingsvetten. Bij planten is glutamine betrokken bij de vorming van nitrogeenreserves, het bevordert de stressbestendigheid, het speelt een rol bij de bevordering van de fotosynthese, bladgroenvorming en bij de opening van de huidmondjes. Ook zorgt het voor een toenemende kiemkracht van stuifmeel.Bijvoorbeeld kwark, yoghurt, eieren, soja, tarwe, melk bevatten glutamine.

 

Glycine

In alle levende organismen wordt glycine aangetroffen in het eiwit. Het speelt een belangrijke rol in de opbouw van eiwitten. Glycine is het aminozuur dat het meest in het lichaam voorkomt in zowel enzymen als eiwitten. Glycine wordt ook vrij aangetroffen in planten en lichaamsvloeistoffen. Bij planten is glycine betrokken bij de versterking van de fotosynthese en de bladgroenvorming. Daarnaast is glycine in planten een voorloper van aroma’s en smaakmakers. Tevens bevordert glycine in planten het vermogen tot complexvorming.Glycine wordt vooral gevonden in vis, bonen, zuivelproducten en vlees, maar ook in bijvoorbeeld zeewier, kip en schelpdieren.

 

Histidine

Histidine bevordert de groei en het herstel van weefsels in levende wezens. Ook is histidine noodzakelijk voor de productie van rode en witte bloedlichamen. In de maag zorgt histidine voor de productie van maagsappen. In planten stimuleert histidine het antioxiderend vermogen. Bronnen van histidine zijn zuivel, vlees, gevogelte, vis, rijst, tarwe en rogge.

 

Hydroxyproline

Hydroxyproline wordt vooral gevonden in het collageen en in elastine. Het is belangrijk voor de stevigheid van collageen, dat weer belangrijk is voor een sterk bindweefsel. Net als proline heeft hydroxyproline bij planten een positieve invloed op de stressbestendigheid.Goede bronnen van hydroxyproline zijn eiwitten, granen, kipfilet, kalkoen. Omdat levende organismen het zelf kunnen aanmaken, is het niet nodig om hydroxyproline als supplement te nemen.

 

Isoleucine

Isoleucine kan een rol spelen bij het bevorderen van spierherstel en is betrokken bij het stollen van bloed. Ook is het nodig bij het reguleren van energieniveaus en de bloedsuikerspiegel en voor de vorming van hemoglobine. Isoleucine is bij planten een voorloper van aroma’s.Het lichaam kan isoleucine niet zelf aanmaken, daarom moet het uit voedsel gehaald worden. Bronnen van isoleucine zijn eieren, soja, zeewier, kalkoen, kip, lamsvlees, kaas, en vis.

 

Leucine

Het lichaam is niet in staat zelf leucine aan te maken. Daarom moet het gehaald worden uit voedsel of supplementen. Leucine bevordert de opbouw van eiwit in de spieren, regulering van de bloedsuikerspiegel en speelt een rol bij wondgenezing en de aanmaak van groeihormoon. Bruine rijst, bonen, noten en volkoren producten zijn bronnen van leucine. Bij planten is leucine, net als isoleucine, een voorloper van aroma’s.

 

Lysine

Lysine is bij planten betrokken bij het verbeteren van de fotosynthese, van de bladgroenvorming en de stressbestendigheid. Verder heeft het een positief effect op het antioxiderend vermogen van planten en de opening van de huidmondjes.Mensen en dieren kunnen lysine niet zelf aanmaken en moeten het dus via voeding binnenkrijgen. Het zit vooral in vlees, zuivelproducten en peulvruchten. Lysine wordt gebruikt voor de synthese van eiwit en is onder andere belangrijk voor de synthese van hormonen, antilichamen en enzymen. Verder bevordert lysine de vorming van sterk bindweefsel en gezonde botten.

 

Methionine

Methionine is een belangrijke stof voor het opbouwen van kraakbeen, het versterkt de nagels en voorkomt dat haar uitvalt. Ook helpt het bij de afbraak van vetten en bij de spijsvertering. Methionine wordt vooral gevonden in vis, vlees, groente, ei, rijst en volkorenbrood. Bij planten zorgt methionine voor een goede wortelontwikkeling, het bevordert het antioxiderend vermogen en is een voorloper van hormonen. Ook is methionine betrokken bij de regulering van de opening van de huidmondjes.

 

Fenylalanine

Voor het aanmaken in de hersenen van neurotransmitters als dopamine, noradrenaline en adrenaline is fenylalanine noodzakelijk. Het wordt ook gebruikt om het geheugen en het leren te helpen en heeft een positief effect op de gemoedstoestand. Kaas, sojabonen, eiwitten in het algemeen, amandelen, sesamzaad en pinda’s zijn belangrijke bronnen van fenylalanine. Bij planten is fenylalanine een voorloper van kleurstoffen.

 

Proline

Proline kan door het lichaam zelf gesynthetiseerd worden uit glutaminezuur en hoeft daarom niet uit voedsel of supplementen te worden gehaald. Proline heeft een positief effect op de huidstructuur en bevordert de vorming van collageen. Proline wordt gezien als belangrijk voor het behoud van gewrichten, spieren en pezen. Proline wordt vooral aangetroffen in vlees. Proline is in planten betrokken bij het bevorderen van de stressbestendigheid, van de fotosynthese, van de bladgroenvorming, de toename van de kiemkracht van stuifmeel en de toename van de kiemkracht van zaden. Ook is proline betrokken bij de vorming van nitrogeenreserves, bij de regulering van de opening van de huidmondjes en bij de osmoregulatie. Daarnaast is proline een voorloper van smaakstoffen.

 

Serine

Het lichaam kan serine zelf synthetiseren uit glycine. Serine speelt een belangrijke rol bij de vorming van celmembranen en vormt een bestanddeel van herseneiwitten. Verder is serine noodzakelijk voor weefselgroei, vetmetabolisme en het immuunsysteem, het ondersteunt de aanmaak van antilichamen en immunoglobulinen. Serine komt veel voor in vlees, pinda’s, zuivelproducten, sojaproducten en tarwegluten. Serine zorgt bij planten voor een betere weerstand tegen stress.

 

Taurine

In het lichaam van zoogdieren wordt taurine in grote hoeveelheden aangetroffen. Taurine speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling en functie van spieren, de retina, het cardiovasculaire systeem en het centrale zenuwstelsel. Taurine komt van nature in het lichaam voor, maar het lichaam kan ook zelf taurine maken. Bronnen van taurine zijn vlees, energydranken en vis. Bij planten bevordert taurine de groei van planten en de ontwikkeling van een gezond wortelstelsel.

 

Threonine

Threonine kan niet door het lichaam zelf aangemaakt worden, dus moet het ingenomen worden via voedsel of supplementen. Voor de opbouw van elastine, eiwitcellen en collageen is threonine noodzakelijk. Threonine zorgt voor een betere opname en omzetting van voedingsstoffen. Bronnen van threonine zijn rundvlees, linzen, kikkererwten, eigeel, geitenmelk, garnalen, noten, sojabonen, peulvruchten, zalm, salami en asperges. Threonine is bij planten betrokken bij de bevordering van het antioxiderend vermogen van planten.

 

Tryptofaan

De hersenen gebruiken tryptofaan om serotonine aan te maken, dat de slaap en stemming beïnvloedt. Het lichaam gebruikt tryptofaan als grondstof voor eiwitsynthese. Goede bronnen van tryptofaan zijn lijnzaad, bananen, kwark, kalkoen, eiwitbronnen, vis, brood, chocola, haver, vlees en melk. In planten is tryptofaan een voorloper van hormonen en is, net als threonine, betrokken bij de stimulering van het antioxiderend vermogen ervan.

 

Tyrosine

Tyrosine komt in groten getale voor in insuline en kan door het lichaam zelf gesynthetiseerd worden uit fenylalanine. Tyrosine is belangrijk voor communicatieprocessen in de cel. Het is de basis voor de aanmaak van schildklierhormonen en de voornaamste grondstof van melanine. Goede voedselbronnen van tyrosine zijn eiwitrijke producten, zoals schaal- en schelpdieren gevogelte, vis, eieren varkens- en rundvlees, noten, avocado’s, pompoenpitten, havervlokken en zonnebloempitten. Tyrosine is in een planten een voorloper van hormonen.

 

Valine

Valine wordt in grote hoeveelheden aangetroffen in de spieren. Valine stimuleert de reparatie en groei van weefsel en spiermetabolisme. Ook is het noodzakelijk voor het handhaven van de stikstofbalans in het lichaam. Goede voedselbronnen van valine zijn pinda’s, soja, zuivel, granen, paddenstoelen en vlees. In planten speelt valine een belangrijke rol bij de stressbestendigheid en is het een voorloper van aroma’s.

Relevante producten

WAAR KUNNEN WIJ U MEE HELPEN?
Heeft u interesse in onze producten? Neem dan contact met ons op +31 (0)36- 84 500 68
© COPYRIGHT 2015 DACAM . ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN