contact+31 (0)36 - 84 500 68
Home > Feed ingredients > Aardappeleiwit
 

Aardappeleiwit

Goed verteerbare eiwitbron met gunstige aminozuren

Samengevat

Etikettering Aardappeleiwit
Productvorm Vast
Ruw Eiwit - aardappeleiwit 70-76%
Verteerbaarheid RE 92-95%
Aardappeleiwit is een hoogwaardig en goed verteerbare eiwitbron uit de aardappelzetmeelindustrie. Na de zetmeelwinning uit aardappelen blijft er nog aardappelvruchtwater over, hierin zijn eiwitten opgelost. Door thermische coagulatie van dit sap worden de eiwitten hieruit gewonnen. Hierbij wordt het sap opgewarmd waardoor het eiwit neerslaat. Na centrifugatie en droging ontstaat het product aardappeleiwit. 

De eigenschappen van aardappeleiwitconcentraat

Aardappeleiwit is een zeer hoogwaardige eiwitbron voor de veevoeding. Aardappeleiwit heeft een hoge verteerbaarheid en een gunstig aminozuurpatroon. Aardappeleiwit bevat gemiddeld 70 tot 76 procent ruw eiwit. De verteerbaarheid van ruw eiwit is zeer hoog, namelijk 92 tot 95 procent.

Aminozuurpatroon aardappeleiwit gunstiger dan sojaschroot

Aardappeleiwit heeft een aminozuurprofiel van hoge kwaliteit, vooral door de hoge hoeveelheden lysine, methionine en cysteïne. Deze aminozuren hebben daarnaast ook een hoge verteerbaarheid. De aminozuurgehalten en de verteerbaarheid van de aminozuren in aardappeleiwit zijn hoger dan in sojaschroot. De concentratie van de meeste aminozuren is hoger in aardappeleiwit dan in verse aardappelen. Dit komt doordat bij de productie van aardappeleiwit het niet-eiwit-N, dat aanwezig is in verse aardappelen, verwijderd wordt.

Welke producten kan aardappeleiwit vervangen?

Aardappeleiwit is een goed verteerbaar eiwit dat door de mengvoerindustrie vooral wordt toegepast in de voeding van biggen en vleeskuikens. Ook in kalvermelk kan aardappeleiwit zeer goed worden ingezet als gedeeltelijke vervanging van magere melkpoeder. Daarnaast is ook de petfoodindustrie een gebruiker van aardappeleiwitten, bijvoorbeeld voor dieetvoeding. Aardappeleiwit wordt gezien als een zeer geschikte vervanger van vismeel en zuiveleiwit. De smaak van het product is neutraal, waardoor de voeropname niet wordt beïnvloed.

Aardappeleiwit dosering

De hoeveelheid aardappeleiwit die in het voeder kan worden opgenomen, hangt af van het gehalte aan glycoalkaloïden. Er zijn verschillende studies die een maximaal inmengingspercentage van 5 procent adviseren. Wanneer je aardappeleiwit met een laag gehalte glycoalkaloïden gebruikt, zou er tot 8 procent kunnen worden opgenomen in het voeder.

Leveringscondities aardappeleiwit

  • In bulk, los gestort - big bags of zakgoed;
  • Afname per volle vracht van 24 ton;
  • Levering geschiedt volgens de algemene leveringsvoorwaarden van Dacam.
  Print deze pagina
Aardappeleiwit Erwteneiwit Protamylasse Hoogwaardige eiwitbron Bestendig zetmeel Aminozuren Aminozuurpatroon Aardappelzetmeelindustrie Verteerbaarheid Krachtvoer Lacterende zeugen Lysine Methionine Cysteïne Aardappeleiwitconcentraat Eiwit VEM Voerconversie VEVI
WAAR KUNNEN WIJ U MEE HELPEN?
Heeft u interesse in onze producten? Neem dan contact met ons op +31 (0)36- 84 500 68
© COPYRIGHT 2015 DACAM . ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN