contact+31 (0)36 - 84 500 68
Home > Planten stress

Planten stress

Landbouwers en planten telers hebben voortdurend last van planten stress door o.a. het weer. Het is of te warm, of te koud, of te nat, of te droog. Maar planten stress ontstaat ook bij het toevoegen van meststoffen en/of gewasbeschermingsmiddelen. Daarvan kunnen planten ook stress (letterlijk) krijgen. Hun groei verloopt langzamer en hun opbrengst is lager.

 

In tegenstelling tot mensen en dieren kunnen planten niet schuilen voor de zon. Gebrek aan water door de opwarming van de aarde zal een beperkende factor worden in de voedselproductie. Als er planten verkregen kunnen worden met een verhoogde tolerantie aan watertekort, dan heeft dat uitermate belangrijke gevolgen op wereldniveau.

Aminozuren tegen plantenstress

Aminozuren zijn bij elke biochemische reactie die plaatsvindt in een levende plantencel betrokken. Ze vormen de bouwstenen van alle proteïnen en enzymen. Daardoor zijn ze cruciaal voor het optimaal functioneren van de plant. De aminozuursynthese verloopt niet optimaal als de plant onder stress staat (suboptimale omstandigheden). Dit gaat ten koste van de kwaliteit en de groei van planten. Door het toepassen van aminozuren vóór of tijdens deze omstandigheden zal het herstel van het gewas sneller verlopen en zullen kwaliteit en productie op een hoog niveau blijven.

Voordeel aminozuren bij plantenstress

Aminozuren promoten, activeren en cheleren. Het meest belangrijke is dat ze ervoor zorgen dat de productie van eiwit door de plant vereenvoudigd wordt. De energie die hierbij door de plant bespaard wordt, kan de plant goed gebruiken bij andere processen. Als er sprake is van stressvolle tijden, bijvoorbeeld wanneer er bespuitingen plaatsvinden met fungiciden en herbiciden, droogte, vorst etc., dan zijn die eenvoudige eiwitproductie en energiebesparing bijzonder wenselijk. Wanneer aminozuren toegepast worden bij plantenstress, dan zorgt dit voor een snellere opheffing van de stress, energiebesparing en een betere eiwitproductie en daardoor voor een betere groei.

Voordelen onze aminozuren

  • Stimulator van de plantengroei – verschillende aminozuren fungeren als stimulatoren van de plantengroei;
  • Verhoging immuniteit – ze verbeteren de resistentie van planten tegen ziekten en plagen;
  • Chelatie – aminozuren zijn natuurlijke, zeer effectieve chelators;
  • Reductie van stress – het gewas heeft minder last van negatieve gevolgen van stress vanwege de energiebesparing;
  • Eiwitproductie – voor de plant vormen aminozuren een (wat energie betreft) effectieve, snel opneembare bron van stikstof.

Relevante producten

Titel 2
Titel 3

WAAR KUNNEN
WIJ U MEE HELPEN?

WAAR KUNNEN WIJ U MEE HELPEN?
Heeft u interesse in onze producten? Neem dan contact met ons op +31 (0)36- 84 500 68
of vul ons contactformulier in.
© COPYRIGHT 2015 DACAM . ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN