Fermentatie
Fermentatie is het omzetten of afbreken van een product door micro-organismen. De micro-organismen krijgen door de fermentatie de energie die zij nodig hebben om te kunnen leven en zich voort te planten. Zij produceren enzymen, die tijdens het fermentatieproces smaak, geur, uiterlijk, verteerbaarheid en houdbaarheid van het product veranderen.
Wat is de functie van fermentatie?
Al het voedsel dat je oogst, bederft op den duur. In plaats van dit weg te gooien kan het voedsel fermenteren. Dit kan zo’n 1 tot 2 weken duren. Door het fermentatieproces ontstaat er geen stank of andere vervelende bijwerkingen. Dit is in tegenstelling tot composteren, waar het rottingsproces voor nare luchtjes zorgt. Het voedsel of restafval krijgt tijdens het fermenteren een hogere voedingswaarde zonder rotting. Het eindproduct kan ingegraven worden in de bodem. Het restafval is dan een belangrijke bodemverbeteraar. Hierdoor krijgen planten meer energie en een grotere weerbaarheid tegen schadelijke bacteriën en schimmels.
Relevante producten