contact+31 (0)36 - 84 500 68
Home > Aminozuren

Aminozuren

In planten spelen L-vormige vrije aminozuren een belangrijke rol in de zogenaamde citroenzuurcyclus, ook wel Krebs-cyclus genoemd. Dit is een reeks chemische reacties, gebruikt door alle aërobe organismen om energie voor onderhoud, groei en productie te genereren. Aminozuren worden omgezet via de Krebs-cyclus naar glucose voor energie of voor opslag als glycogeen, zetmeel en vet. In tijden van verhoogde stress door droogte, toedienen van gewasbescherming, ziekten, etc., kunnen aminozuren worden ingezet om stress te reduceren. Zie afbeelding:

 

 

L-vormige vrije aminozuren - Citroenzuurcyclus - ook wel Krebs cyclus genoemd

 

Aminozuren voor planten: Nadelen van chemisch gehydroliseerde aminozuren

  • De meeste Zuid-Europesche producenten, o.a. Spanje, Italie, werken met restproducten (collageen) uit de leerlooierij zodat kan worden gesteld dat het oorsprongsmateriaal niet uit een schoon productieproces komt.

Wil men uit deze collageenproducten vrije aminozuren verkrijgen dan moeten deze producten chemisch gehydroliseerd worden om aminozuren in een vrije vorm te verkrijgen. Hierover is geen discussie mogelijk. Je moet chemisch behandelen om vrije aminozuren in een acceptabel percentage te verkrijgen. Zie afbeelding:

 

Aminozuren verkregen door enzymatische hydrolyse

 

  • Er zijn bedrijven die claimen collageen enzymatisch of thermisch te hydroliseren maar in dit geval zal het % vrije aminozuren zeer gering zijn (is ook de reden waarom dit vaak ook niet op analyses vermeld wordt).
  • Tijdens een chemische of alkalische hydrolyse worden alle eiwitten geracemiseerd en verliezen hun originele bronmaterie en een deel van hun phytohormonale activiteit en daarnaast ontstaan er ook vrije aminozuren in een d-vorm die een negatieve invloed kunnen hebben.
  • Het % stikstof zegt niets over de kwaliteit van het product maar het % l-a-aminozuren en oligopeptides is relevant bij dit soort producten (hoe hoger dit % hoe beter) en het ontbreken van aminozuren in een d-vorm. De vraag is dus wat het l-a-aminozuren en oligopeptiden % en het d-aminozuren % in deze producten is. Zodoende kunt u een eerlijk vergelijk maken. Vraag daarom altijd om een analyse van een onafhankelijk lab.

Voordelen van onze enzymatisch gehydrolyseerde aminozuren

  • Onze aminozuren worden verkregen middels enzymatische hydrolyse, een farmaceutisch en schoon proces, dat een streng gecontroleerd proces is.
  • Onze aminozuren worden verkregen door een enzymatische hydrolyse (geen sprake van geracemiseerde eiwitten) waarbij via een natuurlijk proces de aminozuren van eiwitten afgebroken worden tot L-a-aminozuren en oligopeptidenaminozuren die plantrelevante aminozuren zijn en daarnaast ontstaan er tijdens dit proces geen d-aminozuren.
  • Onze aminozuren zijn niet vergelijkbaar met producten die worden gewonnen uit de leerlooierijindustrie dan wel worden vervaardigd uit huidsnippers omdat zowel de kwaliteit van ons oorsprongsmateriaal, het productieproces als ook het % relevante l-a-aminozuren en oligopeptiden veel hoger ligt en er geen d-aminozuren aanwezig zijn. Daarnaast hebben onze aminozuren een hoog vrij en evenwichtig L-aminozuurpatroon.

Aminozuurpatroon bevat 20 types L-aminozuren

L-aminozuren - ook wel vrije aminozuren genoemd - bestaan uit diverse aminozuurelementen. Al deze aminozuurelementen bij elkaar vormen het zogeheten aminozuurpatroon. Een aminozuurpatroon bestaat uit 20 elementen. Elk aminozuurelement heeft een belangrijke en specifieke functie voor de ontwikkeling van een plant.

 

De 20 vrije L vormige aminozuren zijn; alanine, arginine, asparaginezuur, cystine, glutamine, glycine, histidine, hydroxproline, isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanine, proline, serine, taurine, threonine, tryptofaan, tyrosine, valine.Aminozuren overzicht - 20 types L-aminozuren

 

In onderstaand overzicht wordt duidelijk weergegeven welk type L-aminozuur verantwoordelijk is voor welke functie in de plant.

 

Functie in de plant Verantwoordelijk aminozuur element(en)

Radiculaire ontwikkeling

Methionine & Arginine
Weerstand tegen stressomstandigheden Proline, Valine, Serine, Lysine, Glumatic Acid and Cysteine
Stikstof reserve Glutamine, Asparagine, Asparaginezuur, Glutaminezuur, Arginine en Proline
Hormoon voorlopers Tryptofaan & Methionine
Aroma voorlopers Valine, Leucine, Isoleucine en Alanine
Smaak voorlopers Alanine, Glycine en Proline
Kleur voorlopers Fenylalanine
Verhoging van (pollen's) kiemkracht Proline en Glutaminezuur
Verhoging van zaden kiemkracht Proline
Fotosynthese en chlorofyl versterking Alanine, Glycine, Lysine, Glutaminezuur & Proline
Complexerende capaciteit Glycine, Glutaminezuur en Asparaginezuur
Antioxidant capaciteit Histidine, Cysteine, Tryptofaan, Lysine, Methionine en Theonine
Osmoregulatie Proline
Stomatale opening Alanine, Glutaminezuur, Lysine, Proline en Methionine

Wat gebeurt er als je teveel aminozuren gebruikt? Gaan de planten dan dood?

Teveel is nooit goed. Teveel zout geeft je hoge bloeddruk, teveel vet geeft je een hartaanval, teveel zon geeft je huidkanker, enz.


Bij planten is het niet anders, teveel meststoffen vergiftigen de grond en dan de planten, teveel bestrijdingsmiddelen geven schade aan de mens, leefomgeving en de planten en teveel zon heeft verbranding en uitdroging tot resultaat.


Biologisch actieve aminozuren (L-aminozuren) zijn niet agressief zoals meststoffen of bestrijdingsmiddelen, dus de kans dat je schade krijgt door van overdosering van L-aminozuren is nihil. MAAR . . . .


Aminozuurproducten kunnen D-aminozuren, hulp- en/of ballaststoffen zoals zouten (vooral natrium- en in mindere mate chloridezouten) en zware metalen bevatten die wel degelijk schade kunnen geven.


Net zoals er duizenden verschillende wijnsoorten zijn die verschillen in samenstelling en kwaliteit (bv. afhankelijk van de grondstof, in dit geval de kwaliteit van de druif), zo zijn er ook heel veel verschillende aminozuurproducten die beter of slechter zijn. Teneinde het beste uit aminozuurproducten te halen, is het raadzaam om zorgvuldig op de kwaliteit van het aminozuurproduct te letten.

Verschillende aminozuren op de markt, met veel kwaliteitsverschil. Let dus goed op wat u koopt.

Er zijn veel aminozuurproducten op de markt die zeker niet allemaal hetzelfde zijn. De grondstoffen, de hulpstoffen, de toevoegingen, de ballaststoffen en het productieproces zijn per product verschillend. In hoofdlijnen geldt het volgende:

 

Grondstoffen zijn van dierlijke- of plantaardige oorsprong, of een mengsel daarvan. De meeste aminozuurproducten zijn gemaakt van collageenbevattende stoffen (hoef, hoorn, been, huid, bloedvaten, gelatine) en enkele van reststromen (fermentaties, farmaceutische processen). Dierlijke producten bevatten hogere concentraties aan aminozuren dan plantaardige.

 

Aminozuren van collageen worden overwegend via chemische omzettingen (hydrolyse) verkregen. Dit is nodig om het harde collageenmateriaal stuk te krijgen. Het nadeel van chemische hydrolyse is dat veel aminozuren stuk gaan in het productieproces wat uiteindelijk een product oplevert met slechts enkele aminozuren in hogere concentraties. Dit kan je zien door een aminozuurprofiel op te maken. Bij chemische hydrolyse ontstaat ook rond de 50% D-aminozuren welke aminozuren niet door planten gebruikt kunnen worden. Tenslotte kunnen de concentraties aan ballaststoffen (zware metalen, zout) relatief hoog zijn in chemisch gehydrolyseerde producten.

 

Enzymatisch verkregen producten bestaan overwegend uit L-aminozuren die door de plant kunnen worden gebruikt en hebben een breder, meer gevarieerd aminozuurprofiel omdat er geen vernietiging van aminozuren plaatsvindt tijdens de hydrolyse.

 

De grondstoffen die geschikt zijn voor een enzymatische hydrolyse bevatten in het algemeen minder ballaststoffen, maar sommige producenten voegen dan wel weer zout toe als conserveermiddel of als meststof. Een eenvoudige EC-meting kan het zoutniveau in een product weergeven. Aminocoreproducten hebben een EC-waarde van minder dan 25 mS/cm, terwijl de EC-waarde van een product in de markt gemaakt van vergelijkbare grondstoffen een waarde van boven de 185 mS/cm liet zien. Dit laatste is dan meer als (dure) meststof te beschouwen dan als een puur aminozuurproduct.

 

Als laatste dan nog een woord over het verschil tussen plantaardige en dierlijke aminozuurproducten. Er is absoluut geen verschil tussen de opbouw of werking van hetzelfde type aminozuur uit planten of uit dieren. De maatschappelijke discussie gaat vooral over het productieproces (chemische hydrolyse versus enzymatische) en het risico gerelateerd aan de grondstof (microben, ballaststoffen en prions). Niet collageengerelateerde dierlijke aminozuurproducten die enzymatisch gehydrolyseerd zijn en die lage gehaltes microben en ballaststoffen bevatten, zijn qua veiligheid op zijn minst vergelijkbaar met plantaardige producten. De aanwezigheid van prionen in dierlijk materiaal is bekend van de BSE crisis, maar wat niet zo bekend is, is dat prionen ook zijn aangetoond in planten, grond, gisten en mest. Bovendien worden dierlijke restproducten nu vele malen strenger gecontroleerd dan plantaardige producten.

 

Als grondstof voor onze aminozuurproducten wordt 100% enzymatisch gehydrolyseerd materiaal gebruikt waaruit allereerst een menselijk medicijn wordt gehaald. Dit geeft een beeld van de veiligheid van onze grondstof. Uiteraard garanderen wij ook de lage gehaltes aan ballaststoffen en microben.

Relevante producten

Aminozuren
WAAR KUNNEN WIJ U MEE HELPEN?
Heeft u interesse in onze producten? Neem dan contact met ons op +31 (0)36- 84 500 68
© COPYRIGHT 2015 DACAM . ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN